CODEX SORTIUM d.o.o. se između ostalog ubraja u pionire pružanja usluga informatičke podrške u pripremi i vođenju skupština za dionička društva, za društva s ograničenom odgovornošću, a prema potrebi i za ostale (udruge, komore i slično). Od prvih skupština 1993. godine do danas unapređujemo sustav za brojanje glasova, na odgovarajući način mijenjamo računalne programe i podižemo kvalitetu usluga koje pružamo u pripremi i vođenju skupština. Osnovna nit vodilja kod svakog unapređenja bila je ubrzati i pojednostaviti pojedine postupke, uz povećanje pouzdanosti sustava. Pri tome je posebna pažnja prije svega bila posvećena postupku glasanja, zatim postupku registracije dolaska sudionika na skupštinu kao i sadržaju izvještaja.

Način glasanja i brojanje glasova kroz povijest bitno su se mijenjali. U vremenima prije upotrebe računala, za glasanje su se koristili kartoni s veliko ispisanim brojem glasova koje su dioničari podizali prilikom glasanja ili glasački listići na kojima su se dioničari zaokruživanjem očitovali kakav glas daju, nakon čega je uvijek uslijedilo ručno zbrajanje glasova prije objave rezultata.

U prvoj verziji našeg sustava uvedena je šifra dioničara, odnosno sudionika skupštine, koja je jednoznačno bila povezana s pripadajućim brojem glasova te personalizirani glasački listići na kojima je dioničar zaokružio kakav glas želi dati. Listići su se prikupljali i na računalu unosila šifra dioničara i dani glas, nakon čega su se automatski dobivali rezultati. Na prvim skupštinama dioničkih društava, uobičajeno je bio prisutan veliki broj sudionika (pamtimo i danas npr. skupštinu društva DIONA d.d. kojoj je prisustvovalo više od 1000 dioničara), pa je opisana automatizacija procesa u postupku glasanja, uz našu spretnost unosa podataka na računalu, znatno skratila vrijeme trajanja skupštine.

U toku 1995. godine unaprijedili smo format glasačkih listića, tako da su na jednom listu A4 papira bili perforirani glasački listići za 6 odluka u 3 stupca (Za/Protiv/Suzdržan), a na svakom dijelu glasačkog listića nalazila se šifra dioničara. Sudionik bi za svaku odluku otrgnuo dio listića sa odgovarajućim glasom, listići su se prikupljali i na računalu unosila šifra dioničara i dani glas. Rezultati glasanja dobivali su se automatski po završetku unosa. Time se pojednostavio postupak glasanja, ubrzalo prikupljanje glasačkih listića, a i unos podataka. U 2000. godini napravljen je znatan korak u ubrzanju postupka glasanja uvođenjem barkoda na poleđinu perforiranih glasačkih listića, što nam je omogućilo zamjenu ručnog unosa podataka sa skeniranjem barkoda koji je sadržavao šifru dioničara i dani glas. Sudionik bi za svaku odluku otrgnuo dio listića sa odgovarajućim glasom i barkodom na poleđini, listići su se prikupljali i skenirali, a rezultati glasanja dobivali automatski po završetku skeniranja.

U 2010. godini počeli smo proučavati i testirati sustave za elektronsko glasanje. Nakon što smo odabrali po našoj ocjeni dovoljno pouzdan i jednostavan sustav za elektronsko glasanje, od 2012. godine uvodimo sljedeće veliko unapređenje u postupku glasanja. Svakom dioničaru, odnosno sudioniku, prilikom dolaska na skupštinu pridjeljuje se jednoznačno uređaj za elektronsko glasanje određene oznake, a sudionik glasa za svaku odluku pritisakom na tipku uređaja koja odgovara glasu danom ZA ili PROTIV, odnosno tipku kojom izražava svoju suzdržanost od glasanja. Rezultati glasanja spremni su za objavu odmah nakon što i posljednji sudionik glasa. U ovoj verziji našeg sustava napravljena su znatna unapređenja i u segmentu izvještaja. Uveden je format izvještaja koji se u toku skupštine za sve prisutne automatski prikazuju na velikom zaslonu, kao i komplet izvještaja koji se štampaju i predaju društvu odmah po završetku skupštine. Vrijednosti ove verzije našeg sustava prepoznali su mnogi korisnici, kako oni koji imaju veći broj sudionika na skupštinama (ovdje treba istaknuti skupštinu od 05.11.2019. društva EXCELSA NEKRETNINE d.d. iz Dubrovnika sa više od 300 sudionika), tako i oni koji imaju mali broj sudionika, ali cijene pouzdanost sustava, te brzinu i cjelovitost izvještaja.

S obzirom na okolnosti u kojima smo se svi zatekli početkom 2020. godine radi epidemije COVID 19, kao i tehničke mogućnosti koje su nam na raspolaganju, razvili smo sustav koji omogućava sudjelovanje na skupštini elektroničkom komunikacijom na daljinu u stvarnom vremenu, a koji je potpuno neovisan od sustava za video konferenciju koju društvo želi koristiti. Svakom sudioniku skupštine pridjeljena je jednokratna, jedinstvena poveznica za pristupanje računalnom programu za praćenje toka skupštine, glasanje i pregledavanje rezultata, a sudionik tom programu može pristupiti sa svog pametnog telefona, tableta ili računala uz uvjet da ima pristup internetu s tog uređaja. Sudionik glasa odabirom tipke ZA ili PROTIV ili Suzdržan na zaslonu vlastitog pametnog telefona ili drugog uređaja s kojeg je pristupio skupštini. Rezultati glasanja spremni su za objavu odmah nakon što svi sudionici glasaju. Sve ostale dobrobiti prethodnih verzija našeg sustava omogućene su i u virtualnom okruženju. Prvu virtualnu skupštinu uspješno smo odradili 28.06.2020. godine u društvu MON PERIN d.d. iz Bala.

Naše dugogodišnje iskustvo i tehničku podršku u organizaciji, pripremi i praćenju skupština danas možete koristiti za skupštine uživo, uz fizičko prisustvo dioničara i upotrebu vrhunskog sustava za elektronsko glasanje kao i za virtualne skupštine, uz prisustvo dioničara na daljinu i glasanje elektroničkom komunikacijom na daljinu u stvarnom vremenu.

Zatvoriti

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.


Google maps

Ova web stranica koristi Google Maps za prikaz podataka s karata. Kada koristi Google Maps, Google također obrađuje i koristi podatke o upotrebi funkcija karata od strane posjetitelja web mjesta.


Google tag manager

Analitički kolačići nam omogućavaju praćenje broja posjeta web-stranici, izvor dolaska, a temeljem tih podataka možemo poboljšati i rad same web-stranice. Ti nam kolačići govore koje su stranice više, a koje manje popularne te kako se posjetitelji kreću po web-stranici.

Google analytics

Napominjemo kako ova internetska stranica upotrebljava Google Analytics, uslugu analize korištenja internetske stranice, od tvrtke Google Inc. („Google“). Google Analytics koristi kolačiće, tekstualne datoteke, koje se pohranjuju na Vašem računalu i omogućuju analizu Vašeg korištenja ove internetske stranice.

Facebook pixel

Korištenjem Facebook-Pixela moguće je pratiti ponašanje korisnika nakon što on klikne na neki oglas na mrežnoj stranici Facebooka. Pomoću Facebook-Pixela možemo pratiti prihvaćenost naših marketinških aktivnosti na Facebooku i optimizirati ih ako je potrebno. Prikupljeni podaci su anonimizirani i ne omogućuju identifikaciju korisnika. Facebook pohranjuje i obrađuje podatke za vlastite marketinške svrhe.